Get Adobe Flash player

Plemeno, volské maso, zrání

Aberdeen-Angus


Plemeno a typ chovu


Na rozdíl od Evropy, kde převažuje ustájený chov skotu, se na rozlehlých pampách Uruguaye volně pasou obrovská stáda převážně masných plemen Aberdeen-Angus, Shorthorn a Hereford. Z bohaté vegetace si skot vybírá pro ně optimální skladbu krmiva. Zvířata žijí v klimaticky příznivém, civilizačními produkty neznečištěném prostředí, na rozhraní mírného a subtropického pásma.

To vše se projeví na finálním produktu - zdravém, kvalitním mase. Vždyť je také Uruguay, na rozdíl od Brazílie nebo členských států Evropské unie, stále řazená Světovou organizací pro zdraví zvířat mezi země s bezvýznamným rizikem výskytu BSE!


Shorthorn


Volské maso


Jaký by měl být správný hovězí steak? Samozřejmě šťavnatý a křehký, s lahodně prýštící šťávou při nakrojení! Ale hlavně a zejména: každé sousto by mělo probudit chuť na další! Zmíněné předpoklady má právě volské maso, a to díky intramuskulárnímu tuku, tedy tenkým vrstvičkách ve svalovině, které se odborně nazývají "mramorování". Tento tuk činí maximálně 2-3 % a nemá zhola nic společného s rozsáhlými ložisky tuku.

Zvláštností jihoamerických chovů oproti intenzivních chovům v Evropě je kastrace všech býků určených na výkrm. Jihoamerické hovězí tedy pochází převážně z volků.


Hereford


Zrání masa


Po jatečném opracování, za přísných hygienických podmínek, je maso vakuově zabalené a zraje při teplotách kolem 0°C. Čerstvé hovězí maso staré jen 3-5 dní je příliš tuhé a normální kulinářskou úpravou příliš nezměkne. Právě zrání masa je rozhodující pro to, aby se působením složitých biochemických enzymových procesů uvolnila struktura svaloviny, povolily se vazby mezi jednotlivými vlákny a maso bylo při zkousnutí tak pozoruhodně křehké. Maso zraje po celou dobu své trvanlivosti, minimálně však jeden měsíc při převozu z Uruguaye do Evropy. Dle našich zkušeností je maso nejchutnější a nejkřehčí až na konci své trvanlivosti, to je po čtyřech měsících od zabalení!



NABÍZENÉ DRUHY MASA


Zboží

Anglický název

Další názvy

Balení

Hovězí zadní - předkýtí

Heart of Rump, Rump steak

Corazón de cuadril

cca 2,2 kg

Nízký roštěnec bez kosti

Striploin Steak, Roastbeef

Bife angosto

cca 1,2 kg / 3,5 kg

Vysoký roštěnec bez kosti

Rib-eye

Entrecote, Bife Ancho

cca 1,2 kg / 2,5 kg

Hovězí svíčková (3-4 nebo 4-5 liber)

Fillet Steak

Lomo, Tenderloin

cca 1,5 kg / 2,0 kg

Hovězí zadní s tukovým krytím

D-Rump steak

Alcatra, Cuadril

cca 3,0 kg

Hovězí zadní z kýty bez kosti s tukovým krytím

Rump Tail

Maminha, Colita de Cuadril

cca 1,0 kg

Hovězí zadní - květová špička s tukovým krytím

Rump Cover

Picanha, Tapa de Cuadril

cca 1,3 kg

Hovězí bok bez kosti

Flank steak

Vacio

cca 0,6 kg

Hovězí žebra bez kosti

Ribs

Asado

cca 3,2 kg


Jednotlivé kusy masa jsou vakuově balené do fólie, následně pak do papírových kartonů po 12 - 15 kg. Maso se převáží a uchovává výhradně v chlazeném stavu.


Při dodržení skladovacích podmínek (0°C) je trvanlivost masa 4 měsíce od data výroby.


Z důvodu častých změn cen i rozvozových dnů ceník na internetu neuveřejňujeme.


Objednávky přijímá a podrobnější informace o uruguayském mase sdělí náš obchodní zástupce.

 

Výtečné uruquayské hovězí maso si také můžete zakoupit u našich obchodních partnerů High Life Store, nebo v prodejně Lahůdky Sybaris, které najdete v pražském nákupním středisku Galerie Harfa v Českomoravské ulici.