Get Adobe Flash player

Recepty


Pro ty, co hledají inspiraci, jak nejlépe upravit naše výborné uruquayské maso, tu máme několik receptů:

  1. Picanha v parmezánové krustě
  2. Roastbeef
  3. Tatarský biftek
  4. Vacio - Flank steak
  5. Rib-Eye - steak

 

 


Picanha v parmezánové krustě

Picanha



Maso po vyjmutí z vakuového balení osušte utěrkou a nechejte přibližně hodinu vydýchat a vytemperovat na pokojovou teplotu.
Tukovou vrstvu neodřezávejte, dodá masu během přípravy výjimečnou chuť a vůni. Pokud nemáte tučné rádi, oddělte jej až na talíři.
Část masa, která nemá tukovou vrstvu, potřete směsí z parmezánu, hrubé soli, česneku (2-3 stroužky na 1,5 kg) a olivového oleje.
Picanhu pečte tukovou vrstvou dolů. Při váze picanhy 1,30 kg pečte 1 hodinu a 35 minut v horkovzdušné troubě rozehřáté na 90°C-95 °C. V klasické troubě při pečení dole i nahoře zkraťte dobu pečení o 5-10 minut. Při vyšší váze picanhy prodlužte dobu pečení na každých 100 g o 5 minut.
Před podáváním nechte ještě cca 5 minut odpočinout a poté filujte na tenké plátky.



Roastbeef

Roastbeef


Přípravte maso jako v prvních dvou bodech u Picanhy.
Maso převažte řeznickým provázkem, docílíte tak elegantnějšího tvaru hotového roastbeefu.
Roastbeef pečte obrácenou tukovou vrstvou dolů, bez jakéhokoli koření nebo soli. Při váze roastbeefu 1,30 kg pečte 1 hodinu a 35 minut v horkovzdušné troubě rozehřáté na 90°C. V klasické troubě při pečení dole i nahoře zkraťte dobu pečení o 5-10 minut. Při vyšší váze roastbeefu prodlužte dobu pečení na každých 100 g o 5 minut.
Po upečení seřízněte tukovou část a roastbeef ochuťte čerstvým pepřem a hrubou solí.
Maso filujte na tenké plátky. Můžete podávat za tepla i za studena.



Tatarský biftek z Rumpsteaku


Tatarak


Maso nechejte zmrznout. Kostky tuhého masa dvakrát přemelte na jemném masovém mlýnku.
Podle chuti přidejte sůl, žloutek, jemně nakrájenou cibuli, pepř, červenou papriku, chilli papričku, sójovou omáčku, worchester, trochu francouzské hořčice, plnotučné hořčice a kečupu.Dobře zamíchejte. Na závěr jemně vmíchejte nadrobno nakrájené capari.

 
Vacio - Flank steak

Flank_steak

Maso po vyjmutí z vakuového balení osušte utěrkou a nechejte přibližně hodinu vydýchat a vytemperovat na pokojovou teplotu.
Steaky vložte na rozpálený gril nebo teflonovou pánev bez použití tuku i bez jakéhokoliv koření a soli.
Po opečení povrchu z obou stran snižte teplotu grilování. Steak opékáme za pravidelného obracení cca 2-4 minuty z každé strany podle požadovaného stupně propečení (rare, medium, well done). Aby nedocházelo ke ztrátě šťávy, je důležité, aby při obracení steaků nedošlo k jejich propíchnutí (například vidličkou).
Jako indikace správně připraveného steaku je okamžik, kdy z masa začne napovrch vystupovat šťáva.
Po upečení maso ochuťte čerstvým pepřem a solí.
Flank Steak podáváme nafilovaný na cca 0,5 cm široké plátky.



Rib-Eye - steak


Steak
 

Maso po vyjmutí z vakuového balení osušte utěrkou a nechejte přibližně hodinu vydýchat a vytemperovat na pokojovou teplotu.
Steaky nakrájené na tloušťku minimálně 3 cm vložte na rozpálený gril nebo teflonovou pánev bez použití tuku i bez jakéhokoliv koření a soli.
Po opečení povrchu z obou stran snižte teplotu grilování. Steak opékáme  za pravidelného obracení cca 4-6 minut z každé strany podle požadovaného stupně propečení (rare, medium, well done). Aby nedocházelo ke ztrátě šťávy, je důležité, aby při obracení steaků nedošlo k jejich propíchnutí (například vidličkou).
Jako indikace správně  připraveného steaku z Rib-Eye je okamžik, kdy tukové oko ve středu je měkké.
Po upečení maso ochuťte čerstvým pepřem a solí.